Städer där droger är delvis tillåtet

I flera städer runt om i världen finns det kvarter eller till och med hela städer där droger är tillåtna. Det kan antingen ske med myndigheternas goda minne eller som en planerad strategi. Oavsett om droger är tillåtna dit du reser så innebär detta inte att det helt plötsligt är bra att ta droger eller andra substanser. Bara för att polisen inte kan ta dig och du får ett straff så skadar drogerna dig och din omgivning och narkotikan är i flera fall mycket beroendeframkallande. Det som skulle bli en snabb semestertripp kan mycket väl sluta på sjukhus eller i ett långt beroende.

Christiania

Denna del av Danmarks huvudstad Köpenhamn är legendarisk inte bara för sin drogförsäljning, men också för att det är Köpenhamns fjärde största turistattraktion. Vanliga köpenhamnare visar ofta upp Christiania för sina utländska vänner på besök för att stadsdelen visar något unikt som inte kan ses någon annanstans i världen.

Christiania var dock från början en gammal militärbas, men sedan det danska försvaret flyttade ut i slutet av 60-talet så tog en ung anarkist vid namn Jacob Ludvigsen över området och förklarade Christiania öppnat 1971. Christiania blev snabbt ett centrum för hippierörelsen och många junkies som var helt beroende av droger kom att bosätta sig i området. Dessa accepteras fortfarande på lika värdegrund som alla andra som bor där. Främst är dock Christiania känt för Pusher street där man fram till och med 2004 kunde köpa hasch och marijuana i öppna affärer. De flesta i stadsdelen är för ett legaliserande av Cannabis. Trots att det finns ett förbud mot tunga droger som heroin och kokain så finns det dock brukare av dessa droger. Dock kan man inte längre köpa dessa droger. 2004 försökte myndigheterna få bort droghandeln, men detta lyckades bara delvis och idag kan man fortfarande köpa lätta droger som Cannabis i Christiania.

Amsterdam

Amsterdam är betydligt mer profilerad än Christiania och har länge varit en förebild för drogliberaler. I Amsterdam kan du i särskilda ”coffeeshops” främst köpa marijuana och hasch, men även cannabisolja. Du kan dels köpa vanliga joints, lös cannabis att rulla själv eller bakverk med Cannabis i. Dessa är betydligt starkare än vanliga joints eftersom THC halten är högre. Inga tunga droger som kokain, crystal meth, PCP eller heroin är tillåtna och det gäller också i hela Nederländerna. Varje coffeeshop har ett eget utbud och du måste köpa något för att kunna sitta där. Det räcker dock bara med att köpa en läsk och du behöver inte röka på om du inte vill. Det finns flera olika typer av coffeeshops med allt från psykedelisk hippiekänsla till moderna caféer som ser utsom vilket svenskt ställe som helst. Tänk dock på att de lokala strings av marijuana kan vara mycket starka.