Spice

Spice är en relativt ny drog som är en syntetisk cannabinoid som till skillnad från vanliga marijuana ger ett mycket starkare rus. I Sverige benämns den ofta i media som en dödsdrog då den lett till flera dödsfall bland unga. Dock är bara vissa substanser i drogen narkotikaklassade enligt svensk lag.

Vad är Spice?

Spice är en syntetisk drog, det vill säga till skillnad från tobak som växer naturligt så framställs Spice i ett labb eller en fabrik av kemikalier. Trots detta så säljs den ofta av langare som örtblandning eller ibland som rökelse, även fast det är helt syntetiskt och inte har något att göra med växten cannabis. Idag hittar du Spice under namnen Boom, Vegas, Remix och Double Dutch. Det finns också light versioner av dessa märken som inte ger ett lika kraftfullt rus. Eftersom missbrukaren till skillnad från andra droger som cannabis och kokain ofta inte vet vilka tillsatser och kemikalier som finns i Spice kan detta ofta resultera i olika upplevelser.

Effekter av Spice

Spice är en drog som oftast röks, vilket kan ge skador på lungorna. Ruset är ofta mycket starkare än andra droger inom samma klass och man får en upplevelse som är avslappnad. Dock kan det variera mycket och många som använder drogen trubbas av och slutar bry sig om nästan allt. Man förlorar enkelt kontakten med verkligheten och många som provat Spice berättar att de förlorat vänner och familj eftersom inget annat är viktigare än nästa rus.

Bieffekterna är svåra i många fall. Humörsvängningar är vanligt förekommande och en del får också utslag på huden och lättare blåmärken. Risken för överdosering är också stor eftersom många som röker drogen bara tar mer och mer utan att vila. Det har funnits fall där ungdomar, som är den vanligaste målgruppen för drogen, faktiskt har dött eller blivit hjärndöda av Spice.

Spice är en beroendeframkallande drog som det är svårt att sluta med. Den är också lätt att få tag på och man kan köpa den direkt på nätet, vilket gör att den är populär bland unga. Tyvärr är den också relativ billig och det faktum att vissa substanser av den fortfarande är lagliga gör att dess popularitet ökar. Det är också svårt att veta vilken dos man skall ta och det gör att många tar för mycket. Flera personer har också upplevt svettningar när de sovit.

Om du tar en för stor dos Spice så kan du bli förgiftad av kemikalierna, vilket har fått media att slå på panikknappen eftersom få vet vad Spice egentligen innehåller mer än att aceton ofta finns som ingrediens. Bland annat har flera fall uppmärksammats där en 19-åring rökte Spice en enda gång och fick bestående hjärnskador av det.