Sniffa

Sniffning kallas också för boffning och är främst vanligt bland ungdomar och gatubarn eftersom det är ett billigt sätt att berusa sig på. Dessutom finns drogerna lätt tillgängliga i vanliga affärer till skillnad från alkohol som kräver att någon köper ut eller att man känner en langare. Dessutom är sniffningen inte speciellt dyrt, men dock är drogen mycket farlig. Många bedömare anser också att sniffning är ett första steg mot tyngre droger.

Vad är sniffning?

Genom att sniffa så andas missbrukaren in ångor från olika kemikalier som ger ett rus på mellan 10-15 minuter. Efter ca 30 minuter har ruset avtagit. De kemikalier som man andas in är ofta gaser eller lättflyktiga och finnas att köpa i vanliga färghandlare, på bensinstationer och i verktygshandeln. De mest lättillgängligaste sniffningsdrogerna är aceton som finn i vanlig nagellack och butan som du kan hitta i påfyllnadsbehållare till cigarettändare. Trikloretylen finns i hobby- och superlim, medan den farligaste drogen är aerosoler som du hittar i vanliga sprayflaskor. Det är därför graffitimålare har skyddsmask på sig när de målar. Bensen å andra sidan hittar du i vanlig bensin. Missbrukaren, sniffaren eller boffaren andas antingen in ångorna direkt från preparatet eller så kan de förlänga ruset genom att ”puffa” från en plastpåse och på detta sätt kan ruset hålla i sig i flera timmar. Vilka effekter ger sniffning?

Sniffaren får i sig en mängd farliga kemikalier som påverkar hjärnan och som gör att man kan bli helt hjärndöd. Även bland folk som tar droger regelbundet så kan man läsa att man bör undvika sniffning utöver allt annat! Sniffning dödar hjärncellerna och detta går inte att reparera alls. Du kan också få ett hål i näsväggen- inte så snyggt! I själva ruset kan sniffaren uppleva ett slags viktlöshet och man blir mycket slö och snubblar runt. Detta övergår sedan till en stor dåsighet och trötthet. Sniffning kan leda till döden eftersom ångorna man andas in leder till syrebrist i kroppen, vilket kan leda till andnöd.

Sniffning är bland de farligaste drogerna du kan ta eftersom de negativa effekterna är fruktansvärda och ruset är förhållandevis kort. De som sniffar mycket tar också mer och mer av drogen, eftersom kroppen utvecklar en tolerans mot kemikalierna. Detta gör att man sniffar mer och även blandar drogen med alkohol för att få ett mer intensivt rus. Miljö man sniffar i har också en stor inverkan på missbruket. I många miljöer så sniffar brukaren omedvetet, till exempel att denna arbetar utan skyddsmask i en målarmiljö. I andra socialt utsatta situationer blir missbruket av lim och andra medel en väg att dämpa känslorna man inte kan hantera. Många som sniffar idag bor på gatan eller är experimenterande ungdomar som ser det som ett billigt sätt att berusa sig på.