Råd & Stöd

Har du försökt sluta, men inte lyckats än? Vill du sluta, men inte vet hur du går till väga? Du kan vara lugn, för det finns hjälp att få och ibland är det heller inte så svårt. Vi ger dig några tips hur du kan sluta eller dra ner på just din drog!

Allmänna tips vid missbruk

Det första du bör göra är att erkänna för dig själv att du har ett problem oavsett vilken drog du använder. Du behöver inte gå så långt att säga att du har ett missbruk, bara det faktum att du använder lite för mycket kan vara ett första steg. Om du inte känner dig bekväm att berätta för dina anhöriga kan du istället ringa en anonym stödlinje. Socialtjänsten kan också erbjuda stöd vid missbruk och du kan också om det gått långt komma in på en privat eller kommunal rehabiliteringsklinik så kallat rehab.

Tips vid alkoholmissbruk

Eftersom det är så pass vanligt att missbruka alkohol eller helt enkelt dricka lite för mycket alltför ofta så finns det i Sverige ett väl utvecklat system för råd och stöd. Det kan ibland vara svårt att berätta för din partner att du har problem med ditt drickande, men om du har en nära vän så kan det vara lättare. Du kan också berätta för en psykolog om det känns mycket svårt. Det finns dock flera frågeformulär som du som närstående kan fråga den som du misstänker är beroende av alkohol. Ett av dessa kallas för CAGE som är engelska och står för Cut down: Har du försökt skära ner på ditt drickande?

Annoyance: Har du blivit irriterad när någon klagat eller upprört sig på när du dricker?

Guilt: Har du upplevt skam eller skuldkänslor när du dricker eller efteråt?

Eye Opener: Har du tagit en återställare och därmed sett att du dricker direkt när du är bakis?

Om du svarar ja på tre frågor eller mer så är du i riskzonen

Tips om du vill sluta med nikotin och andra droger

Idag är det mycket vanligt att folk vill bli fria från nikotin och du kan idag inte heller röka på uteställen och många arbetsplatser. Att sluta är dock svårt eftersom nikotin är oerhört beroendeframkallande. Du kan dock få medicinska hjälpmedel och det finns också en sluta röka linje som du kan ringa till.

När det gäller cannabis och andra droger så kan det vara svårare, men det finns oberoende organisationer som Föräldrar mot narkotika som kan ge stöd. Ofta finns där personer som har använt droger och som kan hjälpa dig utan att döma. Ofta är droger socialt förknoppade och om du är en del i en grupp som tar narkotika så kan det vara svårt att ta sig ur denna. Idrott kan dock vara en väg att gå.