Opium

Har du hört talas om opiumkriget? Inte? Det var nämligen ett krig på 1800-talet mellan Kina och Storbritannien där en drog föranledde ett helt krig. Opium har också föranlett flera kända citat, bland annat från Karl Marx som hävdade att religion var folkets Opium. Dock har drogen en längre historia än så och används än idag.

Opiumets historia

Drogen har använts under mycket lång tid inom medicinen för att ge sömn, motverka diarré och lindra smärta. Opium framställs från mjölksaften från opiumvallmon som är en växt som du även kan hitta i Sverige. Fröna används bland annat till matlagning och som dekoration på bröd. Opium i sig självt innehåller flera beståndsämnen som används inom medicinen idag som till exempel kodein, morfin och noskapin. Sedan forntiden odlades opium i Egypten, men det var under 1700-talet som kineserna började konsumera stora mängder av drogen som britterna exporterade. Självfallet ledde det till ett enormt missbruk och stora opiumhus fanns överallt. Detta ledde till ett krig och kineserna förlorade. För att komma till rätta med problemet började Kina odla eget Opium, men det var inte förrän i början på 1900-talet som det kom ett förbud.

Opiums effekter

Opium röks oftast i en pipa tillsammans med tobak som ofta benämns som en dream pipe på engelska. Idag är det dock inte så vanligt att ta Opium, utan det är betydligt vanligare att ta morfin som är en raffinerad form av drogen och starkare. Alla opiater är så kallade nedåttjack som dämpar känslorna och gör att missbrukaren får en rogivande känsla. Man upplevs sväva på moln och vara helt omtöcknad.

Morfin finns som tabletter och är mycket smärtstillande. Det är rätt troligt att du har fått det om du har opererats eller haft mycket ont. Denna typ av morfin är lagligt att ta i Sverige om du har ett recept från en läkare. Heroin är dock en raffinerad form av morfin och beskrivs som en av de starkaste drogerna du kan ta. Den är också extremt beroendeframkallande och mycket svår att sluta med. Det är inte ovanligt att missbrukare blir kriminella för att få fram mer pengar till nästa fix eftersom det är mycket dyrt. Majoriteten av Opiumet odlad i Afghanistan idag.

Opium i populärkulturen

Om du är ett fan av serien Tintin så kan du i albumet Blå Lotus se personer som ligger och röker Opium i Kina. Detta speglade en del av tiden och trots att det fanns ett förbud så var det vanligt att se drogen. Flera stora litterära verk skrevs av författare höga som hus på Opium, bland annat Alice i Underlandet och Trollkarlen från Oz. Homerus Odyssén beskriver också effekterna av drogen. Herman Göring var en annan mer ökänd person som var helt beroende av morfin och som påverkade hans beslutsförmåga.