Nätdroger – Spice, MDPV m.fl.

Internet har öppnat portar för en ökad spridning av olagliga droger. Det finns mycket gott med internet och den globalisering som det har medfört men det har också ökat handeln med droger. Drogerna kan oftast beställas från internetsidor där man betalar med kontokort eller något annat betalningssätt sedan skeppas de direkt hem till postlådan hos beställaren. Drogerna kan finnas innanför landets gränser eller att de importeras från andra länder.

Nätdrogerna är syntetiska droger som är framtagna för att likna andra droger på ett eller annat sätt.

Spice

Spice är en drog som det har skrivits mycket om de senaste åren. Det är en drog som har ökat i användning och blivit mer utspridd och accepterad framförallt i den yngre generationen. Spice är en sammansättning som liknar cannabis och ska ge ett euforiskt rus som liknar rökning av vanlig mariuaja. Drogen är framtagen av syntetiska cannabinoider samt psykoaktiva indiska örter.

Spice blandas med tobak och inhaleras med pipa eller cigaretter.

MDPV

Detta är en nätdrog som sprids och liknar amfetamin och de som intar drogen får en euforisk upplevelse som varar mellan 5 – 12 timmar beroende på styrka. Drogen finns i pulverform, ampuller eller tabletter. Denna nätdrog har lett till att man har sett flera dödsfall i samband användandet. Det är en väldigt fin gräns mellan ett euforiskt rus och en psykos, d.v.s. det är svårt att dosera rätt.

Denna drog brukar även kallas för ”badsalt” eller ”kanibaldroger”. När drogerna uppmärksammades och fler började bruka dem dök det upp människor som överdoserade den. Människorna som var höga på MDPV fick ett djuriskt beteende och kunde i vissa fall börja att äta på medmänniskor i sin omgivning.

5-IT

Denna drog såg man redan som ett problem 2012 då användningen och importen ökade lavinartat. 14 dödfall rapporterades in 2012, alla hade koppling till 5-IT. Drogen är inte framtagen som läkemedel från början. Det är mer en drog som har utvecklats under formen att intas som berusningsmedel.

PMMA

Drogen kallas för ”superman” eftersom den säljs i form av en tablett som intas oralt. Drogen har en liknande sammansättning som metamfetamin och ecstasy. 2011 kom det in många rapporter om just denna drog. I Norge kunde man hitta 12 dödsfall som var kopplande till PMMA.

Ett förbud är svårare än man tror

Ganska snart som drogen Spice blev känd hos myndigheter i Sverige så började arbetet med att narkotikaklassa den. Det var en av de första drogerna som landade i Sverige genom internet. Man analyserade drogen och hittade cannabinoider i den, sedan under 2009 blev Spice narkotikaklassat, eller den sammansättning den hade.

De människor som står bakom drogerna är ofta steget före och myndigheter hänger inte alltid med. När man förbjuder droger så förbjuder man inte drogen ”spice” om vi ska ta ett exempel, man förbjuder och narkotikaklassar innehållet, de komponenter som drogen består av. Därför ändrar tillverkarna innehållet och kan på så sätt få ett ”kryphål”. Nätdroger är en katt och råtta-lek mellan myndigheter och försäljare.