Indikationer på spelmissbruk

Att veta om man har ett spelmissbruk eller inte är svårt för individen att upptäcka men genom att titta på sina vanor utifrån en lista med tecken så kan något vakna, som kan ge personen insikt i vad den egentligen gör. Spelmissbruk delar varningstecken med många andra missbruk, det finns gemensamma nämnare.

Större delen av den vakna tiden går åt att tänka på spel och spelupplevelser

Insatserna blir allt större för att behålla spänningen

Rastlöshet och/eller irritation när man ska försöka att sluta med spelandet

Spelar för att slippa tänka på problem, spelandet används för att dämpa ångest

Vill ta revansch för en förlust

Lögner som ursäktar och döljer spelandet oavsett vem som ställer frågan

Spelandet går ut över livet och påverkar relationer, jobb, utbildning på ett negativt sätt, i värsta fall att man förlorar allt på grund av spelandet

Tanken går till spel

När man är besatt av någonting så går tankarna oftast dit, det handlar ibland om en oskyldig hobby som man håller på med. Är hobbyn av en sådan karaktär att den inte påverkar ekonomi eller omgivningen på ett negativt sätt är det inget problem. När man spelar om pengar kan besattheten blir något destruktivt.

Insatserna växer

Insatserna höjs för att man ska få möjlighet att vinna mer, att spänningen ska bli högre när man spelar. En önskan eller dröm om en storvinst hägrar och genom att öka insatserna tror man att det ska gå lättare att nå den.

Irritation och rastlöshet

Detta hänger ihop med första tecknet där tankarna som ägnas åt spel. När man inte spelar finns det alltid där och försöker man att sluta spel helt så kan tankarna övergå till en irritation att man inte har möjlighet att tillfredsställa sina spelbehov.

Spelandet tar bort problemet och ångesten

Har det gått så långt att spelandet skapar ångest och problem kan det också vara skönt att använda det som ångestdämpande. Det blir som en ond cirkel till slut.

Lösningen blir att vinna igen förlusten

När man fortsätter att spela med inställningen att vinna tillbaka det man har förlorat är det ett tydligt tecken på att spelandet har gått för långt. Det göder på spelandet tills det inte finns några pengar kvar.

Lögnerna

En annan indikation på spelmissbruk är en vägg av lögner som skapas kring spelandet. När man gör allt för att dölja sitt spelmissbruk för sin omgivning brukar det ha gått ganska långt.

Kraschade relationer och möjligheter

Spelandet kan påverka privat- och arbetslivet mycket mer än man tror. Konsekvenserna av ett spelmissbruk kan leda till skilsmässor, separationer, avsked från anställning, missade utbildningar samt andra möjligheter i livet.