Information spelmissbruk

Antalet personer som söker hjälp för spelmissbruk har ökat under de senaste åren och mycket beror på den hjälp som nu finns tillgänglig för oss i Sverige. Tråkigt nog har vi inte haft riktiga rutiner för hur vi ska fånga upp människor som befinner sig i en utsatt situation, inte fram tills nu.

Vi ska kanske börja med att kolla på vad man fastnar i? Vad är det en spelmissbrukare ”missbrukar”.

Den äldsta formen av spel/gambling om pengar i Sverige är lotteri, det är lotteri där man drar nummer från en tombola eller skraplotter som Trisslotten. För priset av en lott har man chansen att vinna flera miljoner men sanningen är den att chansen inte är så stor som man tror. Efter lotter har vi spela på odds där man satsar pengar på vilken som vinner en match i t.ex. fotboll eller ishockey. Det är två av våra populäraste folksporter vilket gör att det blir mycket lättare att motivera sitt spelande eftersom det är ett stort intresse för individen.

Poker och nätcasino har på senare år slagit stort i Sverige trots att det enligt lag är förbjudet för annat spel än från statligt ägda företag som Svenska Spel AB. Internet är orsaken till att det fungerar och där är det egentligen ingen begränsning på vad man kan lägga ut och till vilka man kan erbjuda sina tjänster, det som krävs är att spelföretaget måste inneha en giltig licens. Även Svenska Spel har en nätvariant på sina spel, det är ungefär samma utbud som finns hos alla ombud i landet.

En annan ”folksport” är trav och galopp som en del olyckligtvis fastnar i. Där kan hästarna vara ett intresse men majoriteten av alla som spelar gör det just för pengarna och inget annat.

Vad är ett spelmissbruk?

I Sverige har vi inte haft stöd så länge och kollar man internationellt är det inte länge sedan man gick ut med en officiell förklaring. 1980 lämnade man en officiell rapport gällande spelmissbruk, då fick det namnet ”pathological gambling” vilket senare ändrades till ”spelmani” men man har ändrat med ytterligare en gång nu. Idag går det under benämningen hasardspelsyndrom vilket kommer från den senaste uppdateringen.

Diagnosen ingår i kategorin ”impulskontrollstörningar”. Spelandet är sjukt ”patologiskt” och uppstår en stor del av personens liv. Det byggs upp i flera faser.

  • Ökad spänning
  • Kickar och lättnad
  • Impulsspelande
  • Ångestsymtom dämpas vid spelande

Hur många lider av spelmissbruk idag?

För tio år sedan genomfördes en omfattande undersökning om spelmissbruk i Sverige och då kom man fram till följande:

Drygt två procent av befolkningen är spelberoende eller har spelproblem, ytterligare 5 % bedöms ha risk för att utveckla spelproblem. Spelberoende och spelproblem är betydligt vanligare bland män än bland kvinnor och den grupp som har allra störst problem är manliga ungdomar och unga vuxna i åldern 16-24 år där över 9% uppger att det under det senaste året haft problem med sitt spelande. – http://www.1177.se/Gavleborg/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Spelberoende/?ar=True

Av vår befolkning så motsvarar den första delen ungefär 128 000 personer, dessa har ett spelmissbruk som är skadligt för personen eller andra dess omgivning.

Precis som med andra typer av missbruk så kan huvudproblemet påverka andra saker i livet hos den drabbade. Pengar spelar stor roll i en spelmissbrukares liv och man lånar ofta till sitt beroende, det är för att man har förhoppning att vinna tillbaka allt. Det leder i sin tur till att man blir utblottad som person och i värsta fall kan man stå utan bostad på grund av sitt missbruk. Det plus alla relationer som kan förstöras.

Källor:

1177.se