Kokain

Kokain är idag mångas förknippning med själva droger eftersom den populariserats genom åren på film och i media. Att dra en vit lina har blivit synonymt med många Hollywood stjärnor och man hör relativt ofta hur kändisar ertappas med att ta drogen. Kokain är en centralstimulerande drog som dock är mycket beroendeframkallande och farlig.

Kokainets historia

Indianerna i Sydamerika, i synnerhet de som lever i Anderna har i alla tider tuggat på kokablad som kommer från kokabusken. Det moderna kokainet upptäcktes på 1800-talet och kom snabbt att användas inom medicinen bland annat som bedövningsmedel. Dock gavs det också till arbetare för att de skulle bli mer produktiva och pigga. John Pemberton tillverkade dock en slags ”hälsodryck” som innehöll kokain.

Idag är den mer känd som Coca-Cola! Drycken innehöll kokain, därav coca i namnet, ända fram till 1903 då man tillsatte kokablad som inte innehöll drogen.

Andra namn på drogen och prisläge

Kokain tar missbrukaren normalt antingen genom att dra in det genom näsan som i dagligt tal kallas för att snorta, röka drogen eller injicera det i blodet. Vanliga namn på gatan för drogen är kola som kommer av Coca-Cola, koks, näskaffe, tennis och ladd. Kokain på gatan köps per gram och brukar kosta från 900 kr per gram men då är det nästan aldrig rent kokain utan utblandat.

Drogens effekter

Kokain ger ett kortvarigt rus på upp till en timme, vilket gör att många behöver många doser eller fixar som missbrukare kallar det för, för att uppnå önskad effekt. Kokain är en dyr drog, vilket gör att om man inte har pengar och blir beroende så är det lätt att hamna i kriminalitet för att få in pengar till nya fixar. Missbrukare anser att kokain ger ett mer intensivt, men kortare rus än till exempel amfetamin vars rus varar i flera timmar. En missbrukare som tagit drogen har kokainet kvar i kroppen länge och kokainet kan spåras i håret du hade när du tog drogen till dess att håret klipps. I blodet kan spår av kokain finnas kvar i upp till åtta dagar.

De negativa effekterna av kokain är många och svåra. En missbrukare kan få ryckig gång och har alltid stora pupiller. De slickar sig också ofta kring munnen. Det värsta är när man snortar eftersom näsan kan bli ett enda stort hål istället för två näsborrar och man kan få stora eksem på halsen. Kokain kan också ge psykoser. Dessutom kan du om du injicerar drogen få HIV/AIDS och andra sjukdomar om du använder orena nålar. Flera kändisar har använt kokain men slutat för att det är så beroendeframkallande. En av dem är Carrie Fisher från Star Wars och där kan man faktiskt i en av scenerna i ”Rymdimperiet Slår Tillbaka” se spår av vitt pulver på en av hennes naglar.