Kat

Kat är en så kallad klass 1 drog i Sverige där staten anser att den inte har någon funktion att fylla i samhället mer än att skada brukaren. Dock så är det inte så i resten av världen och i Storbritannien är Kat helt lagligt och klassas där som en vanlig grönsak! Kat är dock en växt.

Vad är Kat?

Kat är en växt som huvudsakligen växer på Afrikas horn, men man tror att den ursprungligen kommer från Etiopien. Den kallas också för Mirra, Chat, Ghat och Quatt. I sitt naturliga tillstånd växer Kat som en buske eller träd på upp till sex meter. Bladen är gröna och man tuggar både skotten, bladen och i vissa fall även på grenarna. Kat innehåller ämnena katin och katinon som påminner mycket om amfetamin och därmed är centralstimulerande.

Många på Afrikas horn i Etiopien, Eritrea, Somalia, men även i Jemen och i Saudi Arabien använder kat dagligen. Så många som 60 % av männen och 35 % av kvinnorna i Jemen använder drogen dagligen! Kat tuggas precis som kokablad som man gör kokain på. Missbrukarna brukar tugga ca 5-12 timmar om dygnet, men man sväljer inte bladen utan bara saliven. Bladen tuggas till bollar som man behåller i kinderna. Dock blir man mycket törstig av saliven som rinner ner i magen och därför dricker man vad som helst, från läsk till sprit och vatten.

Effekter av Kat

Om man inte tuggar Kat så kan man torka bladen och brygga så kallat ”abbesinskt te” av drogen. Effekterna är milt euforiska och man blir mycket piggare och framförallt pratglad av att tugga Kat. Kat är vad man brukar säga en social drog och det ordnas ibland så kallade ”Katpartyn” där det enda man gör är att sitta och tugga Kat och prata. De negativa effekterna av Kat är ökat blodtryck, förhöjd temperatur och dämpad aptit. Den senare effekten leder också till förstoppning. Man kan också bli paranoid, aggressiv och hallucinera. Precis som med andra centralstimulerande droger kan man bli riktigt seg vidhöga doser av Kat. Effekterna på kroppen är svåra, även om många anser att Kat är en förhållandevis ”lätt” drog. Magkatarr av allt tuggande är en negativ effekt samt skador på levern samt tandlossning är några effekter av Kat tuggande. Dricker du samtidigt läsk hela dagarna så ökar skadorna på tänderna ännu mer. De psykiska effekterna av drogen är också svåra. Du kan bli deprimerad, få ångest och sömnsvårigheter. Eftersom det är en vana att tugga Kat och i många fall mycket socialt så kan det vara mycket svårt att sluta, i synnerhet om många i din bekantskapskrets tuggar Kat regelbundet. Reser du till Afrikas horn på semester så är det bra att säga att du är allergisk mot Kat!