Hasch

Hasch som också kallas för ”haschish” utomlands är en drog som påminner om marijuana. Förr i tiden ansåg folk i Sverige att missbrukare som röker hasch var ”dumma i huvudet” och det var för att man ofta blir slö i sitt sätt att tänka om man missbrukar drogen ofta.

Vad är hasch?

Drogen utvinns ur Cannabis Sativa plantan som också är grunden för marijuana. Till skillnad från den senare narkotikan som kommer från blomknopparna och bladen av plantan, så är hasch kådan som kommer från blomman. Denna pressas samman till små kakor eller bitar som antingen är ljust eller mörkt bruna till färgen.

Hur används hasch?

Det vanligaste sättet att missbruka hasch är att rulla in kådbitarna i en cigarett och röka den. Dock  kan du både bland in vanlig tobak och marijuana i ciggen för att få mer eller en annorlunda effekt. Ju mer tobak du blandar in desto svagare blir ruset, men det blir också billigare. Du kan också röka drogen i speciella haschpipor. Rent hasch kan dock inte antändas så därför kan man också äta det eller använda det i mat som till exempel kakor.

En missbrukare kan också använda hampaextrakt eller hascholja till att berusa sig och då är denna olja segt flytande och svart till färgen.

Haschets historia

Hasch har framställts under i alla fall 3000 år. Namnet hasch är arabiska för gräs, men drogen användes både i Indien och det gamla Persien ceremoniellt vid religiösa sammanhang. På 16–1700- talet användes den tidens flottor hampa som kom från Cannabis växten till att göra rep. Dock användes inte drogen alltför mycket. Det var dock på 1960-talet som man i Marocko började framställa drogen under mer omfattande former eftersom Cannabis plantan var vanligt förekommande där. Även idag kommer majoriteten av haschet från Marocko, men också från Afghanistan, Nepal och Libanon.

Vilka effekter ger hasch?

Beroende på i vilken form drogen tas kan ruset se olika ut. Den starkaste formen av hasch är oljan som kan ha ett THC värde på upp till 70 %, vilket är enormt mycket. Genom att förädla plantan så får man också fram ett starkare hasch idag, vilket gör det mer beroendeframkallande och farligare än haschets som röktes av 60-talets hippies. Effekten är ofta ett euforiskt rus som att man känner sig lycklig, får skrattanfall och blir mer pratsam och social. Samtidigt tar det kortvarigt bort ångest och man sover lättare. Ruset kan vara i flera timmar och man kan faktiskt bli beroende av hasch då man behöver allt större doser för att uppleva ruset när man utvecklat en tolerans. Så fort man kommer av ruset och tänder av händer det ofta att man röker mer för att döva sina känslor. Detta gör hasch farligt. Man får också ofta sviktande omdöme, sämre närminne och huvudvärk.