Ecstasy

MDMA, känner ni till den drogen? Det är så Ecstasy kallas rent officiellt. Den kallas också för XTC, Mandy i Storbritannien och Molly i USA.

Vad är ecstasy?

Drogen klassas som ett centralstimulerande narkotikapreparat under klass 1 i Sverige, vilket innebär att den inte har någon som helst samhällsnyttig funktion som till exempel morfin som kan användas som bedövningsmedel i vården. Ecstasy används idag främst som en partydrog och säljs vanligtvis i tablettform för så lite som 3-9 euro per tablett.

Drogens historia

Ecstasy eller MDMA togs fram första gången redan 1912 i Tyskland av läkemedelsföretaget Merck. En del tror dock felaktigt att drogen skulle bli ett bantningsmedel, men faktum är att den tillverkades för att vara ett syntetiskt blodkoaguleringsmedel. På 50-talet testade den amerikanska armén Ecstasy i syfte att försöka bota PTSD eller Post Traumatisk Stress som det också kallas för, dock utan kännbara resultat.

Under 70-talet började dock en del psykologer i samma land testa MDMA på patienter, men konsumtionen var dock låg. På 80-talet upptäcktes drogen på New Yorks partyscen och den figurerade flitigt på stora klubbar som Paradise Garage och Studio 54. Namnet Ecstasy fick MDMA när en präst vid namn Mitchell Clegg i USA upptäckte att han kunde tjäna stora pengar på att sälja drogen och han såg det som sitt livskall att föra drogen ut i samhället. Han sålde tabletterna på burk och gjorde det öppet i början av 80-talet på Texas festscen. Som mest sålde han en halv miljon tabletter i månaden innan det blev olagligt 1988. Drogen marknadsfördes oftast på universiteten som en drog som är bra att dansa kring och som en festdrog. I Sverige är dock preparatet olagligt sedan 1987.

Vilka effekter ger Ecstasy?

Den som tar Ecstasy upplever ett rus och man får tillfälligt ökad empati. Detta tog man vara på inom den psykologiska forskningen innan det blev olagligt. Ruset håller i sig i ca 3-5 timmar och man känner en direkt närhet till andra och känslan att förlåta oförrätter ökar starkt. Drogen är främst populär i ravekretsar, eftersom man anses komma andra närmare när man tagit Ecstasy när man dansar. Drogen är dock farlig eftersom kroppens förmåga att kontrollera sin egen temperatur minskar och detta gör att man måste dricka mycket vatten under tiden man tar Ecstasy annars kan man bli överhettad. Man kan börja skaka och gnissla tänder och detta sker oftast om man tar Ecstasy med alkohol. Går det för långt kan kroppen kollapsa och drogen påverkar också levern. Tar man Ecstasy kan man också få bestående hjärnskador, vilket beror på att drogen påverkar dopaminet och serotoninet. Detta kan leda till ett akut tillstånd som kallas för Serotonergt syndrom som är livshotande och kräver vård direkt.