Dopning

Vem minns inte de alla skandaler som drabbat idrottsvärlden när det framkommit att enskilda idrottsmän och kvinnor dopat sig, blivit fråntagna medaljer och ställts i skamvrån? Saken är den dock att dopningsmedel är vanligare än vi tror och finns inte bara bland världsstjärnor utan också på vanliga gym och idrottsanläggningar.

Varför dopar man sig?

Dopningen används som regel för att få bättre resultat i tävlingssammanhang när det gäller idrott. Dock figurerar denna drog också utanför tävlingarna eftersom de som dopar sig vill bli snyggare enligt dem själva. De tycker alltså det är snyggt med mycket muskler, som är den effekt flera dopningsmedel ger. Detta gör att det är ett samhällsproblem eftersom dopning då du kan hitta det på vanliga gym också.

Vilka är de vanligaste dopningsmedlen?

AAS eller Anabola Androgena Steroider är de vanligaste man tar idag. Dopningsmedlet tas av både män och kvinnor och innehåller testosteron. Effekten blir mer muskelmassa och ökad behåring. Det finns också Efedrin är ett centralstimulerande medel och ökar inte muskelmassan utan får dig att tappa i vikt istället.

Bloddoping används ibland av elitidrottare då den ökar andelen röda blodkroppar och på så sätt ökar syreupptagningen i blodet.

Vad är de negativa effekterna av dopning?

När det gäller AAS eller Anabola steroider som de vanligen kallas för så är de negativa effekterna svåra. På män så kan man få acne på både bröstet och ryggen och storleken på testiklarna minskar. Brösten kan också bli större och man kan bli mycket aggressiv och dessutom bli deprimerad. Det är inte ovanligt att män med anabola i sig begått grova våldsbrott när de varit påverkade. Hos kvinnor kan rösten bli dov och hon kan också få ökad behåring på kroppen.

Kända dopningsfall

Kommer ni ihåg de små plastarmbanden man hade på sig förr som ofta hade en slogan för ett välgörande syfte eller så? Livestrong var ett av dem och det var gult och användes av tävlingscyklisten Lance Armstrong som också grundade stiftelsen till förmån för cancerforskning. Dock visade det sig senare av Lance dopat sig själv grovt och han blev också avstängd på livstid.

Ludmila Engqvist var svensk friidrotts stora stjärna på 90-talet, men när hon växlade karriär till Bob så uppdagades det att hon tagit AAS och glorian försvann direkt. Andre Agassi var tennisens stora stjärna på 90-talet, men när stjärnan dalade så provade han crystal meth 1997. Det uppdagades aldrig offentligt eftersom tennisförbundet valde att inte gå ut med nyheten om han slutade direkt, vilket han gjorde. Vi vet dock inte hur drogen påverkade hans spel.

I det gamla DDR var dopning något av en sport i sig själv och flera stora idrottare dopades av staten föratt producera de resultat som diktaturen ville. Det senaste fallet av statskontrollerad dopning var när Rysslands friidrottare stängdes av en masse pga. dopning 2015.