Crystal meth

Denna drog kallas också för metaamfetamin eller bara kort och gott meth. Drogen ser ofta ut som små kristaller som ofta är blå, vilket ger namnet crystal meth. Drogen är olaglig i Sverige och starkt beroendeframkallande.

Drogens historia

Metaamfetamin framställdes första gången 1893 i Japan och i kristalliserad form 1919. Det är också i Japan den fått stor spridning då den japanska armén under andra världskriget hade enorma lager av drogen då den gavs till soldater. Även tyska armén gav sina soldater samma drog i form av choklad för att ge dem ökat stridsvärde och uthållighet under samma krig. Dock togs drogen då i betydligt mindre mängder än idag.

Hur tillverkas crystal meth?

Processen ör inte komplicerad, men för att få fram meth av stor renhet krävs avancerade kemikunskaper. Därför framställs drogen i ett labb, men kan också göras hemma om man har utrustningen. En som gör crystal meth kallas för en kock och drogen tillverkas av olika farliga och frätande kemikalier som man blandar med vanligt amfetamin för att göra den starkare.

Effekter av crystal meth

Crystal meth ger till skillnad från kokain och crack ett längre rus, normalt upp till 30 minuter. Crystal meth röker du eller s kan du injicera drogen i blodet. Efter den inledande kicken då blodtrycket och pulsen skjuter i höjden kommer själva ruset som kan vara mellan 4-16 timmar. Missbrukaren kan då bli lätt aggressiv och grälar ofta samt kan vara upptagen med samma syssla i timmar. Efter ruset kommer ofta en krasch där missbrukaren kollapsar till följd av trötthet och ofta sover länge. Många missbrukare tar mer och mer meth för att behålla ruset så länge som möjligt. Detta kallas för binge på engelska och leder till att effekten av ruset minskar ju mer meth man tar. Denna period kan vara i upp till över 2 veckor. När missbrukaren inte upplever ruset längre blir känslorna av tomhet påtagliga och de negativa effekterna är enorma. Klåda på huden är vanlig och de upplever ibland att insekter kryper under huden!

De får också starka hallucinationer och psykoser i många fall efter att inte ha sovit på länge. Det är inte ovanligt att missbrukaren stympar sig själv i detta tillstånd! När kraschen väl kommer och när man i sin tur vaknar upp är känslorna fruktansvärda. Tomhet, trötthet och extrem hunger är vanliga. Detta gör att missbrukaren ofta tar mer meth för att lindra det och man kommer in i en ond spiral. Crystal meth åldrar kroppen i förtid och tar man meth länge då ruttnar tänderna och faller ut.

Kuriosa om drogen

Har du sett TV serien Breaking Bad? Denna serie handlar faktiskt om crystal meth. Karaktären Jesse upplever många av de tillstånd som vi beskrivit ovan och vi rekommenderar serien starkt.