Crack

Crack kallas också för crack-kokain och är en av de tyngsta drogerna du kan ta. På ett skadeindex kan man också säga att efter heroin är crack den drog som gör mest skada i samhället såväl som på brukaren efter heroin.

Vad är crack?

Crack kallas också för fattigmans kokain eftersom kokain ofta anses vara en rikemansdrog. Idag är dock priset något lägre, men crack är fortfarande mycket billigare. Crack utvinns av bikarbonat soda och kokain och processen är enkel att göra. Allt som krävs är en värmekälla som ett ljus, en sked och preparaten. Crack ser ofta ut som vita hårda kristaller och det vanligaste är att röka dem i speciella crackpipor.

Priset på crack är så pass lågt att även tonåringar kan köpa det och detta gör det mycket farligt. Det är mycket beroendeframkallande och extremt starkt även i jämförelse med vanligt kokain. Cracks renhet ligger ofta på 75-100 %.

Vilken effekt har crack?

Ruset varar i ca 5-10 minuter och man blir kraftigt euforisk och får extrema lyckokänslor som är mycket starkare än de vid vanligt kokain. Crack upptas mycket snabbare än kokain, vilket gör det attraktivt bland missbrukare. Det som är extra farligt med crack är att man ofta får en känsla av att vilja ha mer och mer crack eller kokain när man upplever ruset, vilket gör att risken för en överdos ökar markant.

Många som röker crack får ofta tag i orena grejer och då blir detta också en ökad risk. Effekterna och skadorna på kroppen är fruktansvärda. Man kan få så kallad crack lunga som innebär att man får svårt att andas på grund av att lungorna är ärrade och skadade. Detta händer först vid långvarigt missbruk, men man kan också få hjärtattacker och andnöd av drogen.

Man märker att en person röker crack på grund av de förstorade pupillerna. Detta är dock allmänt för många droger. Eftersom missbrukaren ofta använder en dålig pipa så som används länge så händer det ofta att pipan blir så varm att den bränner sönder läppar och tungan på missbrukaren.

Det händer också att man upplever att man har påstådda och inbillade insekter som kryper genom skinnet. Dessa kallas ofta för ”cokebugs” på engelska och gör att missbrukaren ibland kan riva upp händer, armar och ben helt och hållet, vilket ger fruktansvärda sår som aldrig riktigt läker på grund av ökat kliande.

Cracks effekter på samhället

Crack är inte speciellt vanlig i Sverige utan det är mest i USA drogen förekommer. Eftersom den dels är billig och dessutom inte så svår att få tag på där gör att man mycket lätt blir beroende. Folk som tar mycket crack kallas på engelska för crack heads och tar man crack när man är gravid är effekterna på fostret extremt svåra.