Amfetamin

Amfetamin som också kallas för tjack i dagligt tal och bland användare är idag en relativt vanlig drog som dock har betydliga effekter på brukaren och tillhör de centralstimulerande drogerna. Här går vi igenom drogens historia och dess effekter.

Amfetaminets historia

Substansen upptäcktes redan 1887, men det var inte förrän 1927 som drogen kom att få ett nytt användningsområde inom medicinen. Amfetaminet ansågs då ha ungefär samma effekter som kokain fast den varade längre och det användes faktiskt som läkemedel under namnet Benzedrine. Läkare gav medlet mot astma och vanliga förkylningar eftersom man inhalerade det och till och med hyperaktiva barn fick Benzedrine för att lugna ner sig!

Forskarna insåg dock att amfetaminet inte bara kunde användas inom vården utan även bland soldater eftersom det ökade prestationsförmågan och soldaterna krävde inte ens mat och sömn under tiden de fick tjack. Under andra världskriget gav de stridande parterna sina soldater drogen för att stimulera dessa effekter. Efter kriget kom dock problemen då flera hade blivit beroende och bland annat Japan hade enorma militära lager av amfetamin kvar. Dessa gick sedan ut på gatan och följden blev ett stort missbruk. Trots detta fortsatte läkarna att ge ut amfetamin till bland annat studenter då dessa kunde plugga hårdare under drogens inflytande, till lastbilschaufförer och piloter under långa nattflygningar. I Sverige blev amfetamin lagligt år 1938 och du kunde enkelt få ut preparatet. Enligt vissa uppgifter var så många som 3 % av Sveriges befolkning brukare av amfetamin 1942 även om inte alla tog det dagligen!

Effekter på brukaren

För att kunna ta amfetamin behöver brukaren antingen injicera det i blodet, inhalera det eller röka det. Du kan också ta det i samband med mat. När du är påtänd så innebär ruset ofta att man känner sig mer kreativ, man slipper sova och äta och mång upplever också ett ökat självförtroende kombinerat med ett stort lugn. Detta gör att många missbrukar drogen för att kunna jobba eller studera bättre. Du märker om någon tagit tjack om personen snöar in för mycket på en social aktivitet utan att märka det och om personen också är överdrivet social!

De negativa effekterna av tjack är dock omfattande. Normalt sett innebär drogen att missbrukarna är vakna uppemot 72 timmar och de kan fortsätta att ta drogen och vara vakna längre än så utan mat och sömn. När de ”tänder av” så kommer snabbt effekterna av att inte ha sovit och ätit på länge.

Missbrukaren tappar också ofta tänderna eftersom man blir torr i munnen av drogen och ofta dricker söta drycker som en följd av detta. Andra effekter är att man kan bli helt paranoid och få psykoser. Det är svårt att sluta eftersom det inte heller finns några bra hjälpmedel.