Alkohol

Alkohol eller sprit som det kallas för i dagligt tal är en av de vanligaste drogerna i Sverige och också en av de farligaste när det kommer till skadeeffekten på andra och samhället i stort. Dock har alkoholen funnits länge och blivit en del av vår kultur.

Alkoholens historia

Det som många inte tror är att spritens historia är relativt ung. Konsten att destillera uppfanns dock redan på 700-talet före Kristus. Att tillverka sprit, det gjorde man dock först på Medeltiden. Det var också då man kallade drycken för ”akva vitae” eller det som senare skulle bli akvavit eller livsvatten som det var känt som då. Läkare föreskrev det som bot på många olika krämpor och det fungerade länge som det enda bedövningsmedlet vid operationer.

Under antiken var dock vinet det vanligaste sättet att berusa sig med. Redan i Bibeln kan du läsa om förbud mot att dricka sig full och romarna lagstiftade mot att berusa sig med alkohol. Trots detta så levde alkoholen kvar.

Alkoholen i Sverige

Sverige tillhör det så kallade brännvinsbältet där brännvin och vodka är vanligt förekommande, men numera dricker vi även mycket öl och vin. Historiskt sett så drack vi främst öl eftersom vattnet ofta var otjänligt. Sprit och brännvin var belagt med restriktioner, men trots detta missbrukades spriten i Sverige, främst eftersom folk kunde tillverka egen sprit. Det hela kulminerade med att införde en motbok år 1919 som var en slags kontroll och begränsning över hur mycket alkohol varje svensk kunde köpa. 1922 folkomröstade man om ett totalt förbud mot alkohol som dock inte gick igenom, men det var oerhört knappt och motboken behöll man som system. 1955 beslutade man dock om att bilda Systembolaget som är och förblir statligt och det enda stället i Sverige där man lagligt kan handla alkohol.

Alkoholens skador

När du dricker alkohol och blir berusad kan du bli både glad, ledsen, upprymd och arg. Alkoholen förstärker sinnestillståndet till en början och många upplever att de får ökat självförtroende. Den positiva effekten är dock kortvarig och man förlorar snabbt kontrollen om man dricker mer. Hur mycket man tål beror på kön, där kvinnor tål mindre samt längd och vikt samt hur stor tolerans man har mot alkohol. Om du missbrukar alkohol kan det ge bestående skador på levern som t.ex. skrumplever och delirium som är en sorts psykos. Du kan också få hjärtsvikt och bestående hjärnskador. Om du är gravid och dricker kan fostret få allvarliga skador på hjärnan och dess utveckling. Kostnaderna för samhället är också enorma och det är förbjudet i lag att köra bil när du är berusad. Det är alltmer vanligt idag att fler och fler blir nykterister och helt och hållet säger nej till alkohol.